Een ideeënsessie in het technieklokaal van CSG Calvijn Vreewijk

Op 18 maart 2014 organiseerde de Stichting I Tech You Rotterdam! de zogenaamde ‘Printsessie I Tech Vreewijk!’ De leerlingen en docenten van CSG Calvijn in Vreewijk bouwden dit voorjaar zelf een aantal 3Dprinters. Hiermee kwam een wens van de stichting uit om leerlingen en leraren te enthousiasmeren voor techniek en Digital Manufacturing in het bijzonder. De volgende stap is om het ‘I Tech You Paviljoen!’ naast de school een plek te laten zijn waar ‘custom made’-producten voor de wijk worden geproduceerd. Maar wat kun je zoal 3D-printen? Samen met slimme leerlingen, meesters van Techniek, betrokkenen uit de wijk en een deskundige jury gingen we aan de slag.

Na een korte inleiding over digital manufacturing door Emiel Westerhof van Concire streden 4 groepen om de 1e prijs. Binnen 1,5 uur lagen er 4 heel realistische print-ideeën met veel aandacht en liefde voor Vreewijk. Kortom, een middag die niet alleen over technische innovatie ging, maar ook over sociale innovatie!

De 4 ideeën gepitched voor de jury:

De leden van de jury letten elk op een aantal specifieke punten. Mildred Pijnenborg van Havensteder staat met haar team voor een flinke renovatieklus en kan innovatieve ideeën goed gebruiken. Jack de Leeuw van SBR CurNet geeft aan dat er altijd goede dingen gebeuren als je mensen bij elkaar brengt. Hij lette op de realistische haalbaarheid van het idee. Joris Molenaar, architect en supervisor van Vreewijk vindt het belangrijk dat we bij de ontwikkelingen van Vreewijk weer met liefde en plezier kunnen kijken en mensen weer trots zijn op deze bijzondere wijk.
De jury is zeer onder de indruk. “Wij moeten zelf nog maar zien om in 1,5 uur tijd tot zulke bruikbare en uitgewerkte ideeën te komen. Hier gebeurt dat gewoon!”, aldus voorzitter van de jury, Jack de Leeuw.

Het beste idee: Het ‘Welcome BackPack’

Een tas met ge3Dprintte producten voor mensen die terugverhuizen na de renovatie van hun huis in Vreewijk. Er zitten typisch Vreewijkse producten in, geprint door leerlingen van I Tech You!: een huisnummerplaatje; een vlaggenstokhouder; een 3D sticker voor op de kliko; een tuinschepje voor de kinderen. Het idee kwam met goed uitgewerkte kosten en opbrengsten en bovendien een ter plekke uitgeprinte vlaggenstokhouder om de jury te overtuigen. Reactie van de jury: een zeer pakkende naam, een volledig uitgewerkt product, voor iedereen. Bovendien sterk gezicht op de wijk en het de mensen naar de zin maken. Slim, kost niet veel en je hebt echt wat in handen.

Op de 2e plaats: Het Vogelhuisje-nummerbordje

Vanuit het gegeven dat de huisnummerbordjes in Vreewijk versleten en slecht zichtbaar zijn heeft deze groep een huisnummerbordje in de vorm van een vogelhuisje bedacht. Er kan echt een vogel in nestelen en ook de naam van de bewoner krijgt een plek. Technisch misschien nog niet helemaal uitgewerkt, maar volgens de jury een sterk idee: commercieel (er wordt flink geld mee verdiend) en bovendien sterk symbolisch voor Vreewijk.

De 3e prijs: 3D Veiligheid voor Vreewijk

Deze groep bestaat uit echte uitvinders. Een ge3Dprintte en tevens interactieve verkeersdrempel past mooi bij een veilig dorpsgevoel. Het 2e idee van een overkluizing over de weg lijkt vooralsnog een prototype te zijn. Maar deze ideeën zijn zeker de moeite waard om verder uit te werken.

En de 4e: Het beste idee van Nederland

Print langzaam de wijk Vreewijk uit in het klein als het ´Madurodam van Vreewijk´. Langzaam bouw je zo samen met iedereen de wijk zoals die is en moet worden. Vooral met het proces van dit idee verdient deze groep veel lof. Ook lekker brutaal om het idee al de naam van beste idee te geven.

Dagvoorzitter Carol Hol sluit een geweldige middag af en dankt alle deelnemers. “Dit geeft moed voor wat er nog moet komen. We zullen inspiratie uit alle ideeën putten en en in het bijzonder proberen het winnende idee tot realisatie te brengen.

De Printsessie gaat moeiteloos over in de volgende bijeenkomst. Een aantal mensen van het Platform Digital Manufacturing Rotterdam schoven al aan en waren aangenaam verrast. Hans Scheepmakers: “Dit initiatief past goed in Rotterdam, dé maakstad van de nieuwe economie”.

Met dank aan de deelnemers:
De slimme leerlingen 4 HAVO en 4/5VWO:
DJ van Trigt; Colin Hakkenbroek; Dicle Klunder; Jacky Lam; Jesse Raben; Dzejlan Dedic; Ray Tjokrodirijo; Patrick Sekimonyo; Nakib Abrahimi; Ramon van der Torre; Maurice Duurinck en Mohamed Zaaj.

De Meesters van techniek van CSG Calvijn:
Edgar de Wit, Rob van der Brink; Han Schmidt; Wim Brans
Jan van der Schans, Stichting I Tech You Rotterdam!
Rob Lansbergen, Dura Vermeer Bouw Heyma BV
Joris Molenaar, Supervisor Verbeteringsprogramma Vreewijk
Mildred Pijenborg, Havensteder
Jack de Leeuw, SBR CurNet
Bob de Waard, student EUR + actief betrokken bij I Tech You!
Christian de Kam, student EUR + actief betrokken bij I Tech You!
Josje Stoel, Cultuurmakers
Katrien Ketting, gemeente Rotterdam
Hans Scheepmakers, gemeente Rotterdam
René Dukker, Stichting Platform Digital Manufacturing Rotterdam
Tommy Keune, student Planologie studeert af bij Concire
Carol Hol, Stichting I Tech You Rotterdam!
Emiel Westerhof, Concire
Dafne Foet, Concire

Reacties zijn gesloten.

disclaimer - cookies - Made with by Internetbureau Bubblefish